Showing posts with label Chapter 1 Physics. Show all posts
Showing posts with label Chapter 1 Physics. Show all posts

Monday, June 15, 2026

Class 11 Physics Units and Measurements Solutions | NCERT Exercise 1.1 & 1.2

- Dr.Sanjaykumar Pawar 

NCERT Class 11 Physics Chapter 1 Questions and Answers PDF


Student studying Class 11 Physics Units and Measurements chapter with SI units, measurements, formulas, and solved NCERT exercises.

Class 11 Physics Chapter 1 Units and Measurements with NCERT solutions and practice questions.

 INTERNAL LINKS

  1. Class 11 Physics Chapter 2 Motion in a Straight Line Notes

  2. Class 11 Physics Chapter 3 Motion in a Plane Solutions

  3. Class 11 Physics Important Formulas PDF

  4. CBSE Class 11 Physics Sample Questions

  5. Significant Figures Explained with Examples

  6. SI Units and Derived Units Guide

  7. Class 11 Physics MCQs with Answers

  8. NCERT Class 11 Physics Complete Solutions

  9. Measurement and Error Analysis Notes

  10. CBSE Class 11 Study Material Hub



Class 11 Physics - Exercise 1.1 and 1.2

NCERT Class 11 Physics

Chapter 1: Units and Measurements

Exercise 1.1

Q1(a). The volume of a cube of side 1 cm is equal to ____ m³.
Answer:
Volume = (1 cm)³ = 1 cm³
1 cm = 10⁻² m
1 cm³ = (10⁻²)³ m³
= 10⁻⁶ m³

Final Answer: 1 × 10⁻⁶ m³
Q1(b). The surface area of a solid cylinder of radius 2.0 cm and height 10.0 cm is equal to ____ (mm)².
Answer:
Surface Area = 2πr(r+h)
= 2 × 3.14 × 2.0 × (2.0 + 10.0)
= 150.72 cm²
1 cm² = 100 mm²
150.72 × 100 = 15072 mm²

Final Answer: 1.5 × 10⁴ mm²
Q1(c). A vehicle moving with a speed of 18 km h⁻¹ covers ____ m in 1 s.
Answer:
18 km h⁻¹ = 18 × (1000/3600)
= 5 m s⁻¹
Distance = Speed × Time
= 5 × 1
= 5 m

Final Answer: 5 m
Q1(d). The relative density of lead is 11.3. Its density is ____ g cm⁻³ or ____ kg m⁻³.
Answer:
Density = Relative Density × Density of Water
= 11.3 × 1
= 11.3 g cm⁻³

1 g cm⁻³ = 1000 kg m⁻³
11.3 × 1000 = 1.13 × 10⁴ kg m⁻³

Final Answer:
11.3 g cm⁻³
1.13 × 10⁴ kg m⁻³

Exercise 1.2

Q2(a). 1 kg m² s⁻² = ____ g cm² s⁻²
Answer:
1 kg = 10³ g
1 m² = 10⁴ cm²

1 kg m² s⁻²
= 10³ × 10⁴ g cm² s⁻²
= 10⁷ g cm² s⁻²

Final Answer: 10⁷ g cm² s⁻²
Q2(b). 1 m = ____ ly
Answer:
1 light year = 9.46 × 10¹⁵ m

1 m = 1 / (9.46 × 10¹⁵)
= 1.06 × 10⁻¹⁶ ly

Final Answer: 1.06 × 10⁻¹⁶ ly
Q2(c). 3.0 m s⁻² = ____ km h⁻²
Answer:
1 m = 10⁻³ km
1 s = 1/3600 h

3.0 × 10⁻³ × (3600)²
= 38880 km h⁻²

Final Answer: 3.9 × 10⁴ km h⁻²
Q2(d). G = 6.67 × 10⁻¹¹ N m² (kg)⁻² = ____ cm³ s⁻² g⁻¹
Answer:
1 N = kg m s⁻²

G = 6.67 × 10⁻¹¹ m³ kg⁻¹ s⁻²

1 m³ = 10⁶ cm³
1 kg⁻¹ = 10⁻³ g⁻¹

G = 6.67 × 10⁻¹¹ × 10⁶ × 10⁻³
= 6.67 × 10⁻⁸ cm³ s⁻² g⁻¹

Final Answer: 6.67 × 10⁻⁸ cm³ s⁻² g⁻¹
Class 11 Physics Practice Questions

Class 11 Physics - Units and Measurements

20 Practice Questions with Answers

Q1. A cube has a side of 2 cm. Find its volume.
Volume = a³
= 2³
= 8 cm³
Answer: 8 cm³
Q2. Convert 500 cm into metres.
500 ÷ 100 = 5 m
Answer: 5 m
Q3. Convert 1 km into metres.
1 km = 1000 m
Answer: 1000 m
Q4. Convert 72 km h⁻¹ into m s⁻¹.
72 × (1000/3600)
= 20 m s⁻¹
Answer: 20 m s⁻¹
Q5. A body moves with a speed of 15 m s⁻¹ for 4 s. Find the distance covered.
Distance = Speed × Time
= 15 × 4
= 60 m
Answer: 60 m
Q6. Convert 1 m² into cm².
1 m = 100 cm
1 m² = (100)² cm²
= 10000 cm²
Answer: 10000 cm²
Q7. Find the area of a square of side 5 m.
Area = side²
= 5²
= 25 m²
Answer: 25 m²
Q8. Convert 1 litre into cm³.
1 litre = 1000 cm³
Answer: 1000 cm³
Q9. A body has mass 200 g and volume 50 cm³. Find density.
Density = Mass / Volume
= 200 / 50
= 4 g cm⁻³
Answer: 4 g cm⁻³
Q10. What is the SI unit of force?
Answer: Newton (N)
Q11. What is the SI unit of energy?
Answer: Joule (J)
Q12. Convert 3 kg into grams.
3 × 1000 = 3000 g
Answer: 3000 g
Q13. Convert 2500 g into kilograms.
2500 ÷ 1000 = 2.5 kg
Answer: 2.5 kg
Q14. Find the total surface area of a cube of side 4 cm.
TSA = 6a²
= 6 × 4²
= 6 × 16
= 96 cm²
Answer: 96 cm²
Q15. What is the SI unit of time?
Answer: Second (s)
Q16. A cyclist covers 120 m in 20 s. Find speed.
Speed = Distance / Time
= 120 / 20
= 6 m s⁻¹
Answer: 6 m s⁻¹
Q17. Convert 36 km h⁻¹ into m s⁻¹.
36 × (1000 / 3600)
= 10 m s⁻¹
Answer: 10 m s⁻¹
Q18. What is the relative density of water?
Answer: 1
Q19. Find the volume of a cylinder of radius 3 cm and height 7 cm.
Volume = πr²h
= (22/7) × 3² × 7
= 198 cm³
Answer: 198 cm³
Q20. Express 1 day in seconds.
1 day = 24 × 60 × 60
= 86400 s
Answer: 86400 s

Quick Revision

  • SI unit of length = metre (m)
  • SI unit of mass = kilogram (kg)
  • SI unit of time = second (s)
  • SI unit of force = newton (N)
  • SI unit of energy = joule (J)
  • 1 km = 1000 m
  • 1 m = 100 cm
  • 1 litre = 1000 cm³
  • Density = Mass / Volume
  • Speed = Distance / Time

Uniformly Accelerated Motion Class 11 Physics Notes | NEET & JEE MCQs

 - Dr.Sanjaykumar Pawar   Uniformly Accelerated Motion (1-D) Physics Notes, Formulas & NEET Questions  Uniformly Accelerated Motion (1-D...